Погодьтесь, доволі незручно, коли після сніданку плануєш активно взятися до роботи, а натомість стаєш більше схожим на це кошеня... 😴
Сьогодні розберемося, чому їжа, яка, окрім задоволення, має давати нам енергію, часом починає працювати навпаки.
Виявляється, причин чимало - від цілком природних до таких, що мають стати приводом звернутись до лікаря.
Основною і найбільш очевидною причиною є те, що перетравлювання їжі - це важка праця для нашого організму, який можна порівняти із великою фабрикою. Після того, як їжа потрапляє в організм, ця фабрика вмикає "конвеєрну стрічку" і до роботи стають числені органи та системи, які мають розщепити їжу, відібрати потрібні елементи, упакувати їх для певних цілей, доставити в конкретні місця нашого тіла та вивести рештки.
Зрозуміло, що на все це потрібно багато енергії і людина може почуватись знесиленою під час цього процесу.
Більш того, інсулін — гормон, що виробляється підшлунковою залозою і контролює рівень цукру в крові, — дуже впливає на рівень енергії після їжі. Коли ви їсте, рівень інсуліну різко зростає, щоб переконатися, що рівень цукру у вас в крові перебуває на належному рівні. Коли цю роботу виконано, рівень інсуліну знижується, що може викликати почуття втоми. Це нормальний процес і сонливість не повинна тривати занадто довго.
Щоб уникнути спаду енергії після їжі, дієтологи пропонують включати в кожен прийом їжі суміш складних вуглеводів, корисних жирів та нежирних білків, а також вибирати продукти з низьким вмістом насичених жирів, високим вмістом клітковини та мінімальною обробкою.
Помірні фізичні навантаження щодня, сон не менше семи годин щоночі і підтримання водного балансу також допоможуть вам зберегти потрібний рівень енергії.
Однак окрім цього фактора є ще принаймні 7 причин, чому після їжі може клонити у сон прямо посеред дня.
1. У вашій їжі було багато жирів та вуглеводів.
Одна з найбільших несправедливостей нашого життя полягає в тому, що майже вся смачна їжа містить велику кількість жирів або вуглеводів, або і те, й інше одразу.
Щоб допомогти організму розщепити велику кількість калорій, в тонкій кишці виділяється гормон холецистокінін (ХЦК).
Деякі дослідження показали, що існує зв'язок між збільшенням ХЦК після вживання жирної їжі та почуттям сонливості за кілька годин.
Коли ви їсте продукти, які, як відомо, посилюють запалення в кишечнику, такі як червоне м'ясо або солодощі, ваше тіло виділяє цитокіни (агенти, які допомагають вашим імунним клітинам спілкуватися один з одним), такі як інтерлейкін-1 (ІЛ-1 ). Дослідження показали, що високі рівні ІЛ-1 після їжі також пов'язані з бажанням солодко подрімати.
2. Коли любов до кави приносить більше шкоди, ніж користі.
Ваша ранкова філіжанка кави надає бадьорості, але ненадовго. Стимулюючі ефекти кофеїну зазвичай мають період напіврозпаду (час, який потрібний вашому організму, щоб вивести половину кофеїну) від 3 до 5 годин після того, як він потрапить до вашого організму. Тож ефект від кави, випитої о 8 ранку закінчиться - все вірно - якраз в обідню перерву .
Таким чином, почуття втоми може бути пов'язане не так з тим, що ви з'їли на обід, як з тим, коли ви п'єте першу ранкову чашку кави.
3. Іноді гормони пускаються берега.
Коли продукти, багаті на триптофан, вживаються у великій кількості за один прийом їжі, особливо з продуктами, багатими на вуглеводи, ви можете відчути втому через кілька годин після їжі.
Триптофан часто міститься в м'ясі курей та індиків, молоці, хлібі, шоколаді, консервованому тунці, сирі чеддер, арахісі, вівсі та інших продуктах. Незамінна амінокислота допомагає вашому тілу виробляти гормони релаксації серотонін та мелатонін. Через це його навіть досліджували як засіб для лікування порушень сну, таких як безсоння.
4. Ви вживали алкоголь під час їжі.
Келих вина також може викликати сонливість. За словами експертів Harvard Health, алкоголь є седативним засобом. І хоча цей ефект триває недовго, вживання алкогольних напоїв перед сном порушує цикл сну і може позначитись на його якості.
Отже, дотримуйтесь однієї порції алкоголю на день, якщо ви жінка, і максимум двох, якщо ви чоловік, або повністю відмовтеся від міцних напоїв, якщо помітили, що вони регулярно впливають на рівень вашої енергії.
5. Або ж просто переїли.
Іноді почуття втоми після їжі більше пов'язане з тим, скільки ви з'їли, ніж з тим, що саме ви з'їли.
Причина проста: що більше їжі потрапило до організму, то більше енергії йому потрібно, щоб її перетравити.
Витрата всієї цієї енергії може призвести до втоми, тому постарайтеся зменшити розміри порцій і перекусити чимось із високим вмістом білка, якщо зголоднієте між прийомами їжі.
6. Справа може бути у прихованій харчовій непереносимості.
Харчова непереносимість або навіть повноцінна харчова алергія часто пов'язані з неприємними шлунково-кишковими симптомами, такими як спазми шлунка або діарея. Але іноді харчова непереносимість, про яку людина навіть не здогадується, проявляється саме у вигляді сонливості.
Наприклад, якщо у вас чутливість до глютену або целіакія (непереносимість глютену), ви можете відчувати втому після вживання продуктів, що містять глютен, тому що вони можуть викликати алергічну реакцію. Це також обмежує здатність вашого тіла отримувати достатню кількість калорій зі спожитої їжі, що, в свою чергу, також викликає відчуття втоми.
7. Це може бути симптомом більш серйозного захворювання.
Якщо ви виключили всі інші варіанти і, як і раніше, відчуваєте постійну сонливість після їжі, можливо, настав час звернутись до лікаря.
Хтось відчуває втому через неможливість організму засвоювати поживні речовини з їжі, наприклад, через анемію.
Також варто звернути увагу на гормональний дисбаланс, чутливість до інсуліну або ідіопатичний постпрандіальний синдром (ІПС).
ІПС характеризується симптомами гіпоглікемії (низького рівня цукру в крові) через дві-чотири години після їжі, але при цьому фактичний рівень цукру знаходиться в нормальному діапазоні від 70 до 120 мг/дл.
Симптоми гіпоглікемії включають почуття втоми, тремтіння, пітливість та прискорене серцебиття, запаморочення та навіть панічні атаки.
При цьому симптоми ІПС схожі на гіпоглікемію, але зазвичай вони менш виражені і з'являються після їжі, а не через тривале голодання, як при гіпоглікемії.
Хоча лікарі досі не встановили, що саме викликає ІПС, вони все ж знайшли зв'язок між цим захворюванням та вживанням продуктів з високим глікемічним індексом, таких як цукор, а також вживанням великої кількості алкоголю.
Сподіваємось, ця інформація стане вам в нагоді та допоможе залишатись енергійними впродовж дня.
Бережіть себе і будьте здорові!
за матеріалами статті "7 Reasons You Constantly Feel Tired After Eating—and How to Get Your Energy Back"