Страхова подія Оплата Viber бот Email
#ДокторТАС

Що нового в лікуванні раку?

TAS Life team
26.02.2021
15хв
1395
0

В Україні, за даними МОЗ, щороку близько 140 000 українців вперше дізнаються про виявлене в них онкозахворювання.
І саме від того, як на цей діагноз відреагують пацієнти, що вони далі робитимуть, залежатиме результат їхньої боротьби з раком.

Тому так важливо заздалегідь подбати про фінансовий захист на випадок діагностування критичного захворювання, щоб потім не втрачати дорогоцінний час, збираючи кошти, а одразу зосередитись на ефективному лікуванні.

Ось про те, які методи лікування раку використовуються в сучасній медицині, ми і пропонуємо поговорити в цьому блозі.

Зараз рак – одна з найдослідженіших хвороб людства. І перше, що вам варто знати – наші сили поступово зрівнюються.
Головною запорукою успіху, як і раніше, залишається рання діагностика, а вчені по всьому світу постійно шукають нові методи лікування. І завдяки розвитку генної інженерії, молекулярної біології та хімії дійсно з'явилося багато унікальних методик, препаратів і схем.

Що нового в лікуванні раку?

Лікування раку – комплексний процес.

Медицина довго мріяла про чарівну пігулку від цієї хвороби, але ми наблизились до лікування онкозахворювань лише тоді, коли зрозуміли: єдиного препарату не існує – бо немає універсального типу раку.
Спершу нагадаємо про вже відомі багатьом класичні методи лікування. До них відносяться:

  • Операція
  • Опромінення
  • Хіміотерапія

Операція

Оперативні методи лікування раку використовуються як при невеликому онкопроцесі, так і при великому ураженні органу або тканини. Якщо віддалених метастазів немає, прогноз в більшості випадків позитивний. Але навіть якщо вони присутні (таке буває, наприклад, при раку підшлункової залози або прямої кишки), пацієнт може розраховувати на повне одужання або, як мінімум, значне продовження життя. Все залежить від активності ракової пухлини (швидкості ділення клітин), а також від її чутливості до хіміо-, радіо-, гормональної та інших видів терапії.

Опромінення

Опромінення

Цей метод використовується замість, після, до операції та для неоперабельних хворих, щоб зупинити прогресування пухлини та розвиток метастазів. Для цього застосовують спеціальні апарати, що впливають на новоутворення корпускулярним або хвильовим методом.
У першому випадку використовуються альфа-, бета-промені, іони вуглецю, протони або нейтрони. У другому застосовується рентгенівське та гамма-випромінювання.
В результаті у клітинах, що активно діляться, відбувається пошкодження ДНК, яке зупиняє проліферацію.

Протонна терапія є сучасним напрямком цього методу.
Для її проведення не потрібно оперативного втручання, а опромінення відбувається віддалено. При цьому промені націлюються точно на пухлину. Протонні частки проходять крізь здорові тканини, та тільки потрапляючи в осередок, на останніх міліметрах шляху надають радіаційний вплив. Методика дає мінімум побічних ефектів та безпечна для оточуючих органів.

Детальніше про ще одну інноваційної різновиди цього методу лікування - а саме про томотерапію - ми писали в блозі про нашого партнера Медичний центр "TomoClinic"

Окремим видом сучасної променевої терапії є і гамма-ніж.
Процедура полягає в прицільному фокусуванні гамма-випромінювання строго на пухлині всередині головного мозку або шиї. Це дозволяє руйнувати пухлину без пошкодження здорових тканин.
Процедура займає від 1 до 4 годин, в залежності від розміру і форми новоутворення. Пацієнт весь час знаходиться в свідомості, не відчуває будь-яких відчуттів і може спілкуватися з хірургом через мікрофон.

Хіміотерапія

При хіміотерапії використовуються різноманітні токсини і клітинні отрути, які впливають на швидкість ділення онкоклітин. Основна мета лікування - загибель пухлини, метастазів або зменшення розмірів вогнища. Застосовують хіміопрепарати на всіх етапах лікування, найчастіше в комбінованому вигляді.

Прогресивним методом хіміотерапії є таргетная терапія. При цьому отруйна речовина зв'язана зі спеціальними молекулами, які здатні з'єднуватися виключно з рецепторами онкоклітин. Це істотно знижує токсичний вплив на здорові тканини і практично нівелює побічні ефекти методу.

 

Хіміотерапія

З огляду на результати класичних схем лікування онкопатології, вчені розробляють нові, більш ефективні і менш травматичні для організму терапевтичні підходи. Ось найвідоміші і перспективні напрямки:

Імунотерапія

Наша імунна система покликана захищати організм від онкоутворень. Однак на відміну від одиничних клітин, впоратися з пухлиною системі захисту часто не під силу. Онкоклітини можуть навіть виділяти спеціальні речовини, які знижують сприйняття лейкоцитами утворення, тому захисна система не діє.

Імунотерапія спрямована на подолання цього бар’єру. Для цього з організму пацієнта витягуються Т-клітини та програмуються на розпізнавання конкретних структурних одиниць даної пухлини.
Роблять це за допомогою генної інженерії. Наприклад, на поверхню лейкоцита імплантують рецептор для зв’язування з патологічною кліткою. Після повернення у тіло лейкоцити ініціюють атаку організмом мутованих частинок та їх загибель. Крім цього, ці лімфоцити розмножуються та залишають свою генетичну пам’ять і надалі, не допускають рецидиву. Людина справляється з пухлиною за допомогою власних ресурсів.

Імунотерапія може мати різні форми, але найчастіше – це крапельниці.
У деяких випадках вони є основою лікування. Наприклад, при меланомі або раку легень часто найперше використовують саме імунотерапію.

 

Кріохірургія

Кріохірургія

Кріохірургія або кріотерапія - це вид лікування, при якому для знищення пухлинної тканини використовуються вкрай низькі (-40-50 ° C) температури, які створюються за допомогою рідкого азоту або аргону.
Замороження і подальший процес відтавання надають згубну дію на пухлинні клітини.
При поверхнево розташованих пухлинах застосовується нанесення рідкого азоту безпосередньо на пухлину. Кріохірургія застосовується також для лікування пухлин внутрішніх органів і кісток. У цих випадках спеціальний провідник під контролем ультразвуку або магнітно-резонансної томографії підводиться безпосередньо до пухлини. Після кріохірургії заморожена пухлина поступово відтаює, а залишки загиблих клітин поглинаються організмом.

Лікувальна гіпертермія

Одним з інноваційних видів термотерапії є лазерно-індукована інтерстиціальна термотерапія (LITT). Процедура виконується за допомогою спеціалізованого обладнання - Nd: YAG-лазера.
За допомогою мініатюрного стекловолоконного аплікатора доктор подає лазерне випромінювання безпосередньо на пухлину. В процесі лікування температура в цільовоій області досягає 60-110 ° C, що призводить до руйнування пухлини.

Процедура LITT успішно застосовується при неоперабельних пухлинах печінки, нирок, легенів, молочної залози, простати та інших органів. Також LITT дозволяє прицільно і дбайливо зруйнувати метастази в паренхіматозних органах і лімфатичних вузлах. Дана процедура є лікуванням вибору у пацієнтів з метастазами в печінці і легенях, які можуть не перенести операцію.

 

Хіміоемболізація

Хіміоемболізація

Трансартеріальная хіміоемболізація (TACE) - це локальна дія на пухлину високими дозуванням хіміопрепаратів.
Емболізація успішно застосовується в лікуванні пухлин з активним кровопостачанням, наприклад, раку печінки або молочної залози, колоректальних новоутворень.

Переваги цього методу перед класичною хіміотерапією:
- Здійснює прицільний вплив на пухлину і є менш токсичною для оточуючих здорових тканин.
- Забезпечує більш високу концентрацію хіміопрепарату в цільової області.
- Має більш тривалу дію, оскільки потік крові по артеріях блокується, і медикаменти не надходять в системний кровотік.
- Стимулює некроз і розпад пухлини за рахунок блокування кровопостачання і позбавлення пухлини необхідних для життєдіяльності поживних речовин.

З огляду на чудову переносимість, TACE проводиться в амбулаторному режимі і вимагає лише нетривалого перебування в стаціонарі.

Фотодинамічна терапія

Фотодинамічна терапія (ФДТ) - відносно новий метод протипухлинного лікування.
Його проведення складається з двох основних етапів.
На першому етапі в організм вводяться спеціальні протипухлинні препарати (так звані фотосенсибілізуючі агенти), які на момент введення знаходяться в неактивному стані.
Після опромінення світлом з певною довжиною хвилі фотосенсибілізуючий агент активується і починає продукувати активні форми кисню, які ушкоджують або вбивають близько розташовані клітини пухлини.
Фотосенсибілізатори проникають як в пухлинні, так і в здорові клітини, але затримуються в злоякісних клітинах на значно довший термін, ніж в нормальних. Протягом 24-72 годин після введення фотосенсибілізатора в пухлинних клітинах відбувається його накопичення в достатній кількості для надання терапевтичного ефекту, тоді як в здорових тканинах його зміст стає мінімальним. Після цього зона пухлини піддається опроміненню - за допомогою лазера або іншого джерела світла.

 

Генна терапія

Генна терапія

Наразі це найбільш сучасний метод боротьби з раком.
Він націлений на внесення змін у геном пухлинних клітин. При цьому мутована ділянка вирізається, замінюється на здорову або навпаки вбудовується код самознищення.

Доставка генів здійснюється двома шляхами:

  • Вірусним. Застосовуються віруси, які здатні вбудовувати свій геном у клітку господаря. Тільки замість патологічної ДНК вірусу використовується створена вченими ділянка коду. Подібним чином модифікують вірус герпесу, кору, ретровірус. Особливість у тому, щоб частка була націлена лише на зараження пухлинних клітин.
  • Невірусним. Використовується кілька методик. Наприклад, позитивно заряджені ліпосоми, які містять потрібні ділянки пептидів. Ліпосоми здатні зливатися з клітинною оболонкою, викидаючи свій вміст всередину. Ще один варіант – електропорація, коли за допомогою електричних імпульсів створюють пори на поверхні мембран. Цитотоксичні гени через них потрапляють всередину клітини.

Всі ці методики вже активно застосовуються у провідних клініках світу та показують хороші результати.
Тож, як бачите, в сучасній медицині ефективне лікування раку все більше стає питанням достатньої суми коштів, ніж питанням вибору між життям та смертю.
Тому запорука спокою за власне здоров'я - це регулярні чекапи та якісна програма страхування ;)

 

P.S. Не забувайте підписуватися на нашу групу у Telegram, та на наші сторінки у Facebook та Instagram

Сподобалась стаття?
Поділись з друзями!

Чи була стаття корисною?

Залиш свій відгук!

Може бути цікаво

Стаття як працює ТАС-Лікар?
Страхові виплати
1
70
Як працює програма “ТАС-Лікар”?
Ми продовжуємо розповідати вам реальні історії наших виплат – і цього разу пропонуємо розібрати цікавий кейс за програмою “ТАС-Лікар”. Наше знайомство з Клієнтом відбулося в січні 2021 року, коли 56-річний чоловік оформив для себе програму “Доктор ТАС” (так називався попередник “ТАС-Лікаря”). Влітку того ж року в чоловіка був діагностований рак кишківника і ми взялися за […]
Читати далі
Стаття Як оплатити страховку ТАС Лайф через монобанк
Спеціальні рубрики
12
169
А страховку TAS Life оплатити mono?
Ваша улюблена страхова компанія та її фанТАСтичний партнер – monobank – придумали, як зробити життя наших спільних Клієнтів більш комфортним! Відтепер у вас є можливість сплачувати страхові внески за будь-яким договором TAS Life через улюблений додаток mono. Та про все по порядку! Що саме змінилось? Раніше наші Клієнти могли сплатити внески: на сторінці “Оплата” на […]
Читати далі
Стаття ТАС-Пенсія
Все про пенсію
2
621
Рекордна виплата за програмою “ТАС-Пенсія”
В цю середу ми зробили виплату за програмою “ТАС-Пенсія” і наразі це наша найбільша виплата з початку року. Але не тільки через велику суму ми вирішили розповісти вам про цей кейс. А ще й тому, що він гарно ілюструє, як працюють пенсійні страхові продукти.   В 2019 році до нас звернулась 70-річна Клієнтка із бажанням […]
Читати далі
Стаття страхова компанія John Hancock
Спеціальні рубрики
5
297
7 запитань до компанії John Hancock
Всесвітньо-відома американська страхова компанія John Hancock, що є засновницею нашого партнера – страхового пулу IGP, зібрала на своєму сайті найбільш часті запитання, на які їм доводилось відповідати протягом своєї роботи. Впевнені, багатьом нашим читачам також буде цікаво дізнатись на них відповідь. Також ми додали від себе корисні підказки, що допоможуть зорієнтуватись в страхових продуктах та […]
Читати далі
Стаття Елізабет Голмс
Спеціальні рубрики
8
165
Theranos: Від революції в медицині до краху афери
Якщо ви вперше чуєте ім’я Елізабет Голмс чи назву її компанії Theranos – сідайте зручніше, бо це одна з найцікавіших історій злету та падіння за останні десятиліття.   Злет… Американка Елізабет Голмс вже від народження отримала величезний бонус для вдалого старту в житті. Народилась у Вашингтоні в заможній та впливовій родині – її батько був […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансовий хомпетентностей для 10-12 класів
Для батьків
15
206
Рамка фінансових компетентностей для дітей 16-18 років
Це останній розділ, присвячений Рамці фінансових компетентностей для дітей та молоді. Перші три можна передивитись за цими посиланнями: Дошкільнята Діти 6-10 років Підлітки 11-15 років А цього разу мова піде про її найстаршу вікову групу – учнів 10-12 класів. Тут ми пропонуємо зупинитись на такому понятті, як профільна середня освіта. Адже саме так, згідно нового […]
Читати далі
Стаття Як працює страхування життя
Для батьків
1
377
Як працює страхування життя – або “подарунок з відстрочкою”
Вчора ми здійснили одну цікаву виплату, а вже сьогодні – розповідаємо про це в нашому блозі. Цікава вона тим, що на її прикладі можна показати, як в страхуванні життя працюють одразу декілька факторів. Отже, все почалось у 2014 році, коли мешканка Кривого Рогу застрахувала свою 11-річну дочку 27 лютого, прям у день її народження, зробивши […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Для батьків
13
227
Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Це передостанній блог з серії, яка висвітлює зміст Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді, що була нещодавно розроблена та запропонована Робочою групою, до складу якої увійшли МОН, НБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, можна подивитись за цим посиланням, а другу, про учнів 1-4 класів – […]
Читати далі
Стаття Як зробити щасливу маму
Для батьків
3
290
Як зробити щасливу маму?
В інтернеті ходить мем «пішла робити щасливу маму». Не було б так смішно, якби не було так правдиво. Адже насправді емоційний стан мами впливає на всю родину. Згадайте, якщо у вас гарний настрій, то і погану оцінку в школі ви сприймете як «нічого страшного», розкидані речі злять, але не такою мірою, що ви готові їх […]
Читати далі
Стаття
Для батьків
11
280
Рамка фінансових компетентностей для дітей 6-10 років
В цьому блозі ми продовжуємо знайомити вас із переліком навичок та вмінь для дітей та молоді України, яку запропонувала Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, […]
Читати далі