Страхова подія Оплата Viber бот Email
#ШколаТАС

Як не помилитися при виборі Вигодонабувачів?

Наталія Стихальська
21.02.2022
6хв
3023
0

При укладанні договору страхування життя, важливим кроком є вибір Вигодонабувачів. Погодьтеся, дуже важливо, щоб страхову виплату отримала саме та людина, яку власник договору бажає фінансово захистити.

 

Отже, розповідаємо все, що ви хотіли знати про Вигодонабувачів.

 

Хто такий Вигодонабувач?

Вигодонабувач - особа, яка отримає страхову виплату від страхової компанії у разі настання страхового випадку.
В нашому блозі ми вже розповідали, що Вигодонабувачем може бути як Страхувальник, Застрахована особа, так і стороння, третя особа. Як правило, коли Страхувальник = Застрахована особа, то він вказується Вигодонабувачем за всіма ризиками, окрім ризику «Втрата життя». За цим страховим випадком вказуються треті особи.

 

Хто може бути вказаний як Вигодонабувач?

Вигодонабувачем може бути будь-яка особа за бажанням Страхувальника. Навіть особа, яка не має родинних зв’язків із Страхувальником/Застрахованим.

Хто такий Вигодонабувач?

Чи можна вказати Вигодонабувачем дитину?

Можна. Проте, якщо на момент настання страхового випадку Вигодонабувач буде неповнолітньою особою, то страхову виплату отримають батьки або опікуни.

 

Чи можна вказати декілька Вигодонабувачів по одному страховому випадку?

Можна, при цьому важливо вказати черговість та/або частку для кожного Вигодонабувача.
Наприклад, якщо ви бажаєте поділити виплату між двома дітьми, тоді вказуємо двох Вигодонабувачів першої черги, які отримають по 50% від страхової виплати.
Якщо ви бажаєте, щоб виплату отримали в порядку черговості, то вказуємо одного Вигодонабувача першої черги з часткою 100%, іншого Вигодонабувача другої черги, з часткою 100%.

 

Чи можна додати в договір страхування ще нових Вигодонабувачів?

Так, це можливо. Найчастіше клієнти додають нових Вигодонабувачів, коли змінилися сімейні обставини (у випадках одруження, народження дитини). Наприклад, клієнт одружився та хоче додати дружину як Вигодонабувача у договір.

Чи можна змінити Вигодонабувача

Можна змінити Вигодонабувача без його згоди?

В страхуванні існує таке поняття, як «безвідкличне право».
Безвідкличне право – це право Вигодонабувача не бути заміненим страхувальником до настання страхового випадку без згоди цього Вигодонабувача.
Якщо в договорі страхування вказано безвідкличне право «Ні», це означає, що Страхувальник може в будь-який момент змінити Вигодонабувача без його згоди. Найчастіше договори страхування укладаються саме на таких умовах.
У практиці страхових компаній є випадки, коли необхідно заборонити зміну Вигодонабувача без його згоди. Наприклад, якщо договір страхування життя укладено при оформленні іпотеки, а Вигодонабувачем є банк. Про неможливість змінити Вигодонабувача без його згоди вказується в договорі страхування.

 

Як змінити/додати Вигодонабувача до договору страхування?

Для цього необхідно заповнити заяву на внесення змін до договору страхування та надіслати в страхову компанію зручним способом (листом, електронною поштою, через кабінет клієнта). Такі зміни дозволяється вносити в будь-який строк дії договору.

 

Коли Вигодонабувач може звернутися, щоб отримати виплату за страховим випадком «Втрата життя»?

На відміну від процесу отримання спадщини, Вигодонабувачу не потрібно чекати пів року для отримання страхової виплати. Вигодонабувач може одразу звернутися до страхової компанії та отримати виплату.

Як не помилитися при виборі Вигодонабувачів

Хто отримає страхову виплату, якщо Вигодонабувач не був вказаний?

Якщо в договорі страхування не було вказано Вигодонабувача на випадок «Втрата життя», страхову виплату отримають спадкоємці згідно з законом.

 

Що необхідно знати Вигодонабувачу?

Для того, щоб отримати страхову виплату, Вигодонабувачу необхідно звернутися в страхову компанію та надати необхідний пакет документів. Тому важливо, щоб Вигодонабувач знав, що на його користь укладено договір страхування.

Сподобалась стаття?
Поділись з друзями!

Чи була стаття корисною?

Залиш свій відгук!

Може бути цікаво

Стаття ТАС-Пенсія
Все про пенсію
2
440
Рекордна виплата за програмою “ТАС-Пенсія”
В цю середу ми зробили виплату за програмою “ТАС-Пенсія” і наразі це наша найбільша виплата з початку року. Але не тільки через велику суму ми вирішили розповісти вам про цей кейс. А ще й тому, що він гарно ілюструє, як працюють пенсійні страхові продукти.   В 2019 році до нас звернулась 70-річна Клієнтка із бажанням […]
Читати далі
Стаття страхова компанія John Hancock
Спеціальні рубрики
5
127
7 запитань до компанії John Hancock
Всесвітньо-відома американська страхова компанія John Hancock, що є засновницею нашого партнера – страхового пулу IGP, зібрала на своєму сайті найбільш часті запитання, на які їм доводилось відповідати протягом своєї роботи. Впевнені, багатьом нашим читачам також буде цікаво дізнатись на них відповідь. Також ми додали від себе корисні підказки, що допоможуть зорієнтуватись в страхових продуктах та […]
Читати далі
Стаття Елізабет Голмс
Спеціальні рубрики
8
114
Theranos: Від революції в медицині до краху афери
Якщо ви вперше чуєте ім’я Елізабет Голмс чи назву її компанії Theranos – сідайте зручніше, бо це одна з найцікавіших історій злету та падіння за останні десятиліття.   Злет… Американка Елізабет Голмс вже від народження отримала величезний бонус для вдалого старту в житті. Народилась у Вашингтоні в заможній та впливовій родині – її батько був […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансовий хомпетентностей для 10-12 класів
Для батьків
15
156
Рамка фінансових компетентностей для дітей 16-18 років
Це останній розділ, присвячений Рамці фінансових компетентностей для дітей та молоді. Перші три можна передивитись за цими посиланнями: Дошкільнята Діти 6-10 років Підлітки 11-15 років А цього разу мова піде про її найстаршу вікову групу – учнів 10-12 класів. Тут ми пропонуємо зупинитись на такому понятті, як профільна середня освіта. Адже саме так, згідно нового […]
Читати далі
Стаття Як працює страхування життя
Для батьків
1
319
Як працює страхування життя – або “подарунок з відстрочкою”
Вчора ми здійснили одну цікаву виплату, а вже сьогодні – розповідаємо про це в нашому блозі. Цікава вона тим, що на її прикладі можна показати, як в страхуванні життя працюють одразу декілька факторів. Отже, все почалось у 2014 році, коли мешканка Кривого Рогу застрахувала свою 11-річну дочку 27 лютого, прям у день її народження, зробивши […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Для батьків
13
179
Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Це передостанній блог з серії, яка висвітлює зміст Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді, що була нещодавно розроблена та запропонована Робочою групою, до складу якої увійшли МОН, НБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, можна подивитись за цим посиланням, а другу, про учнів 1-4 класів – […]
Читати далі
Стаття Як зробити щасливу маму
Для батьків
3
247
Як зробити щасливу маму?
В інтернеті ходить мем «пішла робити щасливу маму». Не було б так смішно, якби не було так правдиво. Адже насправді емоційний стан мами впливає на всю родину. Згадайте, якщо у вас гарний настрій, то і погану оцінку в школі ви сприймете як «нічого страшного», розкидані речі злять, але не такою мірою, що ви готові їх […]
Читати далі
Стаття
Для батьків
11
237
Рамка фінансових компетентностей для дітей 6-10 років
В цьому блозі ми продовжуємо знайомити вас із переліком навичок та вмінь для дітей та молоді України, яку запропонувала Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей
Для батьків
9
325
Рамка фінансових компетентностей для дошкільнят
В січні цього року Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку оприлюднила Рамку фінансових компетентностей дітей та молоді України. Рамка — це документ, в якому описується набір знань, умінь, навичок і особливостей ставлення до […]
Читати далі
Стаття
Спеціальні рубрики
7
257
Мрія Романа Бабича
Сьогодні, 1 лютого, був би День народження нашого Ромчика… В цей День ми хочемо не лише згадати нашого Героя, а й озвучити його мрії, слова та знання, які він передавав нам. Роман казав, що курси домедичної допомоги має пройти кожен українець.
Читати далі