Страхова подія Оплата Viber бот Email
#ДокторТАС #ТАС_про_ЗДОРОВ'Я

Метелик на шиї

Анастасія Ведишева
08.05.2020
12хв
2486
0

 Метелик на шиї

 

Впізнали цей кадр?
Так, майже всі дивилися, чи хоч краєм вуха чули про серіал “Чорнобиль” від HBO.
І згадали ми про нього не випадково.
Адже саме аварія на Чорнобильській АЕС спричинила в Україні поширення раку щитовидної залози і, на жаль, останнім часом показники захворюваності на цей різновид раку - зростають.Особливо дана тенденція спостерігається серед тих, хто на момент аварії були дітьми або підлітками. Втім, причиною захворювання можуть слугувати й інші чинники. Більшість пацієнтів успішно виліковуються, але при пізній діагностиці пухлина встигає розповсюдитися у лімфовузли та органи.

Тому кожен українець має знати особливості функціонування цього надважливого органу та ключові симптоми можливих проблем.

Залоза-метелик

Щитоподібна залоза знаходиться в передній частині шиї, трохи нижче адамова яблука. Вона охоплює трахею, немов метелик, що розкрив крила. Її розмір становить близько 4 см у висоту, а вага всього до 20 грамів.

Залоза-метелик

Вона відповідає за виробництво тиреоїдних гормонів, використовуючи для цього йод, що міститься в їжі. 

Тиреоїдні гормони забезпечують повтоцінну роботу таких систем організму:

  • серцева діяльність;
  • органи дихання;
  • синтез глюкози та контроль виробництва глікогену в печінці;
  • робота нирок і виробництво гормонів кори надниркових залоз;
  • температурний баланс в тілі людини;
  • формування нервових волокон, адекватна передача нервових імпульсів;
  • розпад жиру.
  • Без тиреоїдних гормонів неможливий кисневий обмін між клітинами організму, а також доставка вітамінів і мінералів до клітин.

При нормальній роботі щитовидної залози робота тиреоїдних гормонів непомітна, але варто тільки порушитися балансу активних речовин ендокринної системи, то відразу ж недолік вироблення цих гормонів стає відчутним.

Оскільки щитоподібна залоза – дуже тонкий і м'який орган, її не можна виявити навіть при дотику до шиї, але і найменша припухлість в органі добре промацується, а більша – може бути помітна неозброєним оком.

Хто у групі ризику?

Основною групою ризику із захворюваності на рак щитоподібної залози лікарі називають молодих жінок. У них злоякісні новоутворення виявляють у 2-3 рази частіше, ніж у чоловіків. Основна причина такого явища – нестабільний гормональний фон. Крім того, підвищений ризик захворіти спостерігається в період будь-яких гормональних змін у організмі.

Має значення і спадковий чинник. 

Вчені довели: якщо в організмі людини присутній ген, який відповідає за розвиток раку щитоподібної залози, імовірність виникнення захворювання зростає мало не до 100%.

Більше за інших ризикують захворіти люди, що працюють в умовах підвищеного іонізуючого випромінювання: медичні працівники, ті, хто працює в гарячих цехах, або чия робота пов'язана із важкими металами.

Після 65 років цю злоякісну пухлину виявляють переважно у чоловіків. У людей старшого віку, як правило, вже є різні супутні захворювання, тому перебіг хвороби буває більш важким.

Як вчасно помітити?

На ранніх стадіях захворювання має безсимптомний перебіг, тому навіть найменше відхилення від нормального стану має занепокоїти.

Радимо звертатися до лікаря-ендокринолога в таких випадках:

  •         при збільшенні лімфатичного вузла на шиї;
  •         якщо з'явилися проблеми із ковтанням або диханням;
  •         біль в шиї;
  •         відчуття комка в горлі;
  •         сиплий голос, але ознаки застуди при цьому відсутні.

Залоза-метелик

Вузлики у щитоподібній залозі є у більшості людей, але тільки в 5% випадків це може бути проявом онкології. Терміново звернутися до лікаря потрібно, якщо вузлик став помітний на шиї у дитини чи підлітка.

Як діагностувати?

При підозрі на рак щитоподібної залози обов'язково призначається ультразвукова діагностика, яка покаже кількість і локалізацію новоутворень у залозі. Для визначення злоякісний вузлик чи ні, проводиться тонкоголкова аспіраційна біопсія. За допомогою тонкої одноразової голки і під контролем УЗД робиться прокол, потім біоматеріал наноситься на предметне скло і досліджується в лабораторії під мікроскопом. Підтвердити або виключити діагноз «рак» можна тільки на підставі отриманих результатів даного дослідження.

 Наявність метастазів визначають за допомогою МРТ і ПЕТ-КТ.

Як лікувати?

Хірургічне видалення пухлини є основним методом лікування раку щитоподібної залози. Операція називається тиреоідектомією. При виявленні захворювання на ранніх стадіях, коли розмір пухлини не перевищує 0,5 см, видаляється лише частина органу, яка пошкоджена.

Після повного видалення щитоподібної залози проводиться лікування радіоактивним йодом. Така терапія спрямована на знищення ракових клітин, які могли залишитися після хірургічного втручання, а також метастазів.

Крім того, обов'язково призначається гормонотерапія для поповнення нестачі гормонів, які раніше виробляла щитоподібна залоза.

Прогноз результатів лікування багато в чому залежить від стадії хвороби на момент постановки діагнозу. 

Найкращих результатів і практично повного одужання можна досягти, якщо захворювання було виявлено на I-II стадії.

Хто подбає про гроші та організує лікування?

Doctor TAS

Програма страхування Doctor TAS включає вичерпний перелік послуг, який дозволить вирішити не тільки грошові, а й всі організаційні питання, якщо під час дії договору Клієнту поставлять онкологічний діагноз. Програмою передбачені три основні складові сервісу: найкраща медицина в Україні і за кордоном, фінансовий захист та психологічна підтримка. 

Аби кожна людина могла вибрати оптимальний саме для неї захист, розроблено 3 пакети: «Україна», «Україна +» і «Весь світ». 

Зокрема, щорічний внесок у розмірі 130 євро за дорослого і 35 євро за дитину (до 18 років) гарантує діагностику і лікування у кращих приватних медичних центрах України. Сума страхового покриття при купівлі пакету «Україна» становить 300 000 євро.

При оформленні Договору із пакетом "Україна +", Клієнту буде організоване лікування, в залежності від захворювання, як в клініках на території України (якщо це онкологія), так і в закордонних - у разі, якщо питання стосується кардіохірургії. Страхове покриття за цим пакетом - 500 000 євро, а вартість дорослої програми - 250 євро, дитячої, відповідно, - 50.

Пакет «Весь світ» – це терапія злоякісних новоутворень, планові кардіо- та нейрохірургічні втручання, трансплантація життєво важливих органів та реабілітація. Сума щорічного платежу для дорослого – 500 євро, для дитини – 120 євро. Сума страхового захисту – 1 000 000 євро!

Оформити страховий поліс Doctor TAS можна тут.
Почитати про Doctor TAS детальніше - в нашому блозі.

 

Підготовлено спільно із науково-популярним медичним журналом "Рубежі Здоров'я"

 

P.S. Не забувайте підписуватися на нашу групу у Telegram - t.me/TASlife, та на нашу сторінку у Facebook - facebook.com/taslifeofficial

Сподобалась стаття?
Поділись з друзями!

Чи була стаття корисною?

Залиш свій відгук!

Може бути цікаво

Стаття як працює ТАС-Лікар?
Страхові виплати
1
63
Як працює програма “ТАС-Лікар”?
Ми продовжуємо розповідати вам реальні історії наших виплат – і цього разу пропонуємо розібрати цікавий кейс за програмою “ТАС-Лікар”. Наше знайомство з Клієнтом відбулося в січні 2021 року, коли 56-річний чоловік оформив для себе програму “Доктор ТАС” (так називався попередник “ТАС-Лікаря”). Влітку того ж року в чоловіка був діагностований рак кишківника і ми взялися за […]
Читати далі
Стаття Як оплатити страховку ТАС Лайф через монобанк
Спеціальні рубрики
12
165
А страховку TAS Life оплатити mono?
Ваша улюблена страхова компанія та її фанТАСтичний партнер – monobank – придумали, як зробити життя наших спільних Клієнтів більш комфортним! Відтепер у вас є можливість сплачувати страхові внески за будь-яким договором TAS Life через улюблений додаток mono. Та про все по порядку! Що саме змінилось? Раніше наші Клієнти могли сплатити внески: на сторінці “Оплата” на […]
Читати далі
Стаття ТАС-Пенсія
Все про пенсію
2
616
Рекордна виплата за програмою “ТАС-Пенсія”
В цю середу ми зробили виплату за програмою “ТАС-Пенсія” і наразі це наша найбільша виплата з початку року. Але не тільки через велику суму ми вирішили розповісти вам про цей кейс. А ще й тому, що він гарно ілюструє, як працюють пенсійні страхові продукти.   В 2019 році до нас звернулась 70-річна Клієнтка із бажанням […]
Читати далі
Стаття страхова компанія John Hancock
Спеціальні рубрики
5
295
7 запитань до компанії John Hancock
Всесвітньо-відома американська страхова компанія John Hancock, що є засновницею нашого партнера – страхового пулу IGP, зібрала на своєму сайті найбільш часті запитання, на які їм доводилось відповідати протягом своєї роботи. Впевнені, багатьом нашим читачам також буде цікаво дізнатись на них відповідь. Також ми додали від себе корисні підказки, що допоможуть зорієнтуватись в страхових продуктах та […]
Читати далі
Стаття Елізабет Голмс
Спеціальні рубрики
8
164
Theranos: Від революції в медицині до краху афери
Якщо ви вперше чуєте ім’я Елізабет Голмс чи назву її компанії Theranos – сідайте зручніше, бо це одна з найцікавіших історій злету та падіння за останні десятиліття.   Злет… Американка Елізабет Голмс вже від народження отримала величезний бонус для вдалого старту в житті. Народилась у Вашингтоні в заможній та впливовій родині – її батько був […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансовий хомпетентностей для 10-12 класів
Для батьків
15
206
Рамка фінансових компетентностей для дітей 16-18 років
Це останній розділ, присвячений Рамці фінансових компетентностей для дітей та молоді. Перші три можна передивитись за цими посиланнями: Дошкільнята Діти 6-10 років Підлітки 11-15 років А цього разу мова піде про її найстаршу вікову групу – учнів 10-12 класів. Тут ми пропонуємо зупинитись на такому понятті, як профільна середня освіта. Адже саме так, згідно нового […]
Читати далі
Стаття Як працює страхування життя
Для батьків
1
376
Як працює страхування життя – або “подарунок з відстрочкою”
Вчора ми здійснили одну цікаву виплату, а вже сьогодні – розповідаємо про це в нашому блозі. Цікава вона тим, що на її прикладі можна показати, як в страхуванні життя працюють одразу декілька факторів. Отже, все почалось у 2014 році, коли мешканка Кривого Рогу застрахувала свою 11-річну дочку 27 лютого, прям у день її народження, зробивши […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Для батьків
13
227
Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Це передостанній блог з серії, яка висвітлює зміст Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді, що була нещодавно розроблена та запропонована Робочою групою, до складу якої увійшли МОН, НБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, можна подивитись за цим посиланням, а другу, про учнів 1-4 класів – […]
Читати далі
Стаття Як зробити щасливу маму
Для батьків
3
290
Як зробити щасливу маму?
В інтернеті ходить мем «пішла робити щасливу маму». Не було б так смішно, якби не було так правдиво. Адже насправді емоційний стан мами впливає на всю родину. Згадайте, якщо у вас гарний настрій, то і погану оцінку в школі ви сприймете як «нічого страшного», розкидані речі злять, але не такою мірою, що ви готові їх […]
Читати далі
Стаття
Для батьків
11
280
Рамка фінансових компетентностей для дітей 6-10 років
В цьому блозі ми продовжуємо знайомити вас із переліком навичок та вмінь для дітей та молоді України, яку запропонувала Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, […]
Читати далі