Страхова подія Оплата Viber бот Email
#ТАС_про_ЗДОРОВ'Я

Як захиститися від COVID-19 коли тобі за 60?

Анастасія Ведишева
22.09.2020
12хв
688
0

Вже 194 дні як Україна живе в умовах карантину різного ступеню суворості. Ще 6 діб і можемо “відзначати” круглу дату. Та ось лише прогнози на ці прийдешні дні зовсім не святкові:

Так, кількість інфікованих коронавірусом в Україні продовжить зростати і до п'ятниці, 25 вересня, складе від 2873 до 4408 випадків. Це на 500 більше, ніж було минулого тижня. Також збільшиться і смертність до 60-72 випадків на добу. Найбільше хворих буде в Одеській, Тернопільській, Харківській областях та, звісно, в Києві. 

Це прогноз робочої групи Національної академії наук з математичного моделювання проблем, пов'язаних із епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні.

Кажуть, людина адаптується до нового за три тижні. Напевне, за ці 194 дні українці вже так звикли до постійної статистики “захворень-одужань-смертей”, що вона перетворилась на різновид сліпої плями… Інакше чим ще пояснити, що варто зайти у кафе, спуститися в метро, заглянути в будь-який ТРЦ - і потрапляєш в паралельний світ, де загроза ковіду перетворилася на карго-культ? 

Так, ми втомилися жити з відчуттям постійної небезпеки, втомилися від бісячих масок, нових обмежень та часом дивних правил, що не пояснити ніякою логікою.

Але проблема коронавірусу від цього нікуди не поділася, ба більше - на нас чекає “другий сезон” бо “зима близько”... І якщо ви - молодий хлопець чи дівчина, перспектива десь-таки підхопити ковід, хоч і не дуже оптимістична, але може вас і не жахати. Але є ті, кому не варто ставитись до власного здоро’я так само зухвало.

Група найбільшого ризику - люди похилого віку із супутніми захворюваннями (цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання нирок та легень). 

люди похилого віку

І ще трохи сумної статистики: більше ніж 90% людей, які помирають в Україні через COVID-19, – це саме люди від 60 до 69 років.

Прибічники теорії “колективного імунітету” (а їх немало серед країн Європи та світу) переконують, що найкращий варіант дій - це відпустити ситуацію та дати перехворіти на коронавірус найбільш стійкій частині населення - тобто, молоді. Після чого той “колективний імунітет”, що виникне, зможе створити “захисну стіну” для людей похилого віку.

Однак цю теорію розкритикували у Всесвітній організації охорони здоров'я.
"У нас недостатньо знань про логіку цього вірусу", - попередила представниця ВООЗ Маргарет Харріс.

Адже новий коронавірус Sars-CoV-2 з'явився порівняно недавно, тож поки невідомо, як довго він зберігається в пам'яті імунної системи. Однак підказку можуть дати інші шість коронавірусів, якими також може заразитися людина.

Чотири з них викликають симптоми, схожі зі звичайною застудою, і наша система їх не запам'ятовує: дослідження показують, що деякі пацієнти повторно заражаються ними протягом року.

Питання не в тому, чи виробляється у вас імунітет, а в тому, як довго він зберігається. І майже напевно він не збережеться на все життя. Виходячи з досвіду вивчення антитіл при SARS, імунітет збережеться на рік-два, проте напевно цього поки ніхто не знає.

поради для літніх людей

Саме тому ми зібрали актуальні поради для літніх людей, що допоможуть їм знизити шанси захворіти на ковід. 

Якщо вам ще далеко до цієї вікової групи, але є знайомі старші за 60, порадьте їм почитати цей блог та перевірити, чи всіх цих настанов вони дотримуються заради власної безпеки.

  1. Завжди носіть маску в місцях великого скупчення людей

    Так, почнемо з очевидного, але… оберіть маску, в якій вам буде зручно дихати. Краще звичайна хірургічна “блакитна” маска, ніж саморобна з шести слоїв марлі, яку в транспорті ви змушені зтягувати під ніс щоб не задихнутися.
    Останні дослідження доводять, що ступінь важкості захворювання на ковід може залежати, в тому числі, й від кількості вірусу, що потрапив до організму. А де концентрація вірусу найбільша? Так - в транспорті в години пік, в чергах в зачиненому приміщенні тощо. Тому, за можливості, оминайте такі місця взагалі або ж захищайтеся маскою.

    Завжди носіть маску в місцях великого скупчення людей

  2. Не торкайтесь обличчя

    Це один із найпоширеніших способів заразитися. Дослідження показують, що ми торкаємось свого обличчя до десятка разів на годину, а позбутися цієї звички не так вже й легко. Але необхідно. До речі, маска на пів обличчя й окуляри - чудовий спосіб не терти собі постійно носа або очі.

  3. Мийте руки. Ретельно

    Такий простий ритуал як ретельне миття рук дійсно є найефективнішим способом уникнути зараження багатьма хворобами взагалі - і коронавірусом зокрема. Мийте руки кожного разу, коли користуєтесь ванною кімнатою, коли приходите додому з вулиці, до і після приготування їжі та перед їжею - в основному, настільки часто, наскільки це можливо. Ще один важливий момент - мийте руки з милом не менше 20 секунд. Саме цього часу достатньо аби зруйнувати оболонки вірусу. А щоб зробити цей процес веселішим, пропонуємо під час миття рук співати один приспів "Червоної рути". Він триває якраз 20 секунд ;)

    Мийте руки

  4. Не потискайте руки при зустрічі

    Ще одна погана соціальна звичка, якій варто придумати більш гігієнічну заміну. Як ви розумієте, цілуватись при зустрічі зі знайомими теж не варто. Прибережіть поцілунки лише для найрідніших.

  5. Тримайте дистанцію

    Особливо це стосується черг у магазинах. Орієнтуйтесь на позначки на підлозі та робіть зауваження тим, хто, за звичкою, хоче дихати в потилицю, стоячи у черзі. Окремо хочемо сказати, що соціальна дистанція стосується лише фізичного простору та не розповсюджується на людське спілкування. Регулярно телефонуйте або пишіть рідним та друзям, не вагайтесь звернутись до них за допомогою, якщо почуваєтесь на самоті чи відчуваєте тривожність. Також і самі підтримуйте спілкуванням тих, хто цього потребує.

  6. Не сидіть вдома

    Тримати соціальну дистанцію не означає перетворити свій будинок на бункер. Насправді, виходити на вулицю та дихати свіжим повітрям - просто необхідно в похилому віці.Поки триває тепла осінь - користуйтесь можливістю прогулятися парку чи у сквері. Просто тримайтеся на відстані від інших, уникайте контактних видів спорту та мийте руки, коли повертаєтесь додому.

  7. Зменшіть спілкування з малечею

    Це, мабуть, найскладніше правило для усіх люблячих бабусь та дідусів (( Вчені вважють, що діти можуть поширювати коронавірус серед людей похилого віку, самі не проявляючи симптомів. Тож, якщо ваше спілкування з дітлахами не є вимушеним ризиком, краще перенести його в Інтернет, поки небезпека не пройде. В крайньому випадку робіть це на свіжому повітрі та не забудьте про маску.

  8. Робіть фізичні вправи

    Вправи мають дуууже важливе значення для загального стану здоров’я, особливо в похилому віці. Ви можете гуляти або бігати в парку. А ще в інтернеті є тисячі онлайн тренувань на будь-який смак та вік - від йоги до боксу - які допоможуть тримати тіло в тонусі. Головне в цій справі - регулярність та помірні навантаження.

    Робіть фізичні вправи

  9. Не користуйтесь готівкою

    Вчені вважають, що коронавірус може жити на паперових грошах протягом кількох діб, збільшуючи ризик передачі. Тож, якщо в магазині є такая можливість - завжди платіть за допомогою пластикової картки чи безконтактним способом. Або ж дезинфікуйте/мийте руки після тримання грошей.

  10. Слідкуйте за своїм здоров’ям!

    Всі ми знаємо про суперздібність людей похилого віку “не помічати” симптомів хронічних хвороб. Вперто йти на закупи, коли тиск зашкалює, їхати на дачу, коли коліна крутить, робити закрутки попри те, що болить серце. Будь ласка, не робіть так! Зараз не час для подібних подвигів, адже хронічні хвороби послаблюють імунітет та роблять людину більш сприйнятливою до інфекцій, включаючи COVID-19, а в подальшому дуже ускладнюють одужання.Контролюйте свій тиск, слідкуйте за рівнем сахару в крові - якщо маєте діабет, не перевантажуйтесь, не зловживайте масною їжею та алкоголем, дотримуйтесь більш-менш чіткого режиму дня.

    Слідкуйте за своїм здоров’ям

Насамкінець нагадаємо, що усі Клієнти TAS life - не залежно від віку - мають можливість скористатись медичним онлайн-сервісом від нашого партнера diagnose.me із широким спектром послуг для кращого контролю пандемії COVID-19 та її наслідків. Про цей сервіс та його можливості ми вже розповідали тут.

Дбайте про себе та будьте здорові!

При підготовці блогу було використано матеріали статті "Over 60? Here are the 37 Worst Coronavirus Mistakes"

P.S. Не забувайте підписуватися на нашу групу у Telegram - t.me/TASlife, та на нашу сторінку у Facebook - facebook.com/taslifeofficial

Сподобалась стаття?
Поділись з друзями!

Чи була стаття корисною?

Залиш свій відгук!

Може бути цікаво

Стаття як працює ТАС-Лікар?
Страхові виплати
1
61
Як працює програма “ТАС-Лікар”?
Ми продовжуємо розповідати вам реальні історії наших виплат – і цього разу пропонуємо розібрати цікавий кейс за програмою “ТАС-Лікар”. Наше знайомство з Клієнтом відбулося в січні 2021 року, коли 56-річний чоловік оформив для себе програму “Доктор ТАС” (так називався попередник “ТАС-Лікаря”). Влітку того ж року в чоловіка був діагностований рак кишківника і ми взялися за […]
Читати далі
Стаття Як оплатити страховку ТАС Лайф через монобанк
Спеціальні рубрики
12
163
А страховку TAS Life оплатити mono?
Ваша улюблена страхова компанія та її фанТАСтичний партнер – monobank – придумали, як зробити життя наших спільних Клієнтів більш комфортним! Відтепер у вас є можливість сплачувати страхові внески за будь-яким договором TAS Life через улюблений додаток mono. Та про все по порядку! Що саме змінилось? Раніше наші Клієнти могли сплатити внески: на сторінці “Оплата” на […]
Читати далі
Стаття ТАС-Пенсія
Все про пенсію
2
615
Рекордна виплата за програмою “ТАС-Пенсія”
В цю середу ми зробили виплату за програмою “ТАС-Пенсія” і наразі це наша найбільша виплата з початку року. Але не тільки через велику суму ми вирішили розповісти вам про цей кейс. А ще й тому, що він гарно ілюструє, як працюють пенсійні страхові продукти.   В 2019 році до нас звернулась 70-річна Клієнтка із бажанням […]
Читати далі
Стаття страхова компанія John Hancock
Спеціальні рубрики
5
294
7 запитань до компанії John Hancock
Всесвітньо-відома американська страхова компанія John Hancock, що є засновницею нашого партнера – страхового пулу IGP, зібрала на своєму сайті найбільш часті запитання, на які їм доводилось відповідати протягом своєї роботи. Впевнені, багатьом нашим читачам також буде цікаво дізнатись на них відповідь. Також ми додали від себе корисні підказки, що допоможуть зорієнтуватись в страхових продуктах та […]
Читати далі
Стаття Елізабет Голмс
Спеціальні рубрики
8
164
Theranos: Від революції в медицині до краху афери
Якщо ви вперше чуєте ім’я Елізабет Голмс чи назву її компанії Theranos – сідайте зручніше, бо це одна з найцікавіших історій злету та падіння за останні десятиліття.   Злет… Американка Елізабет Голмс вже від народження отримала величезний бонус для вдалого старту в житті. Народилась у Вашингтоні в заможній та впливовій родині – її батько був […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансовий хомпетентностей для 10-12 класів
Для батьків
15
205
Рамка фінансових компетентностей для дітей 16-18 років
Це останній розділ, присвячений Рамці фінансових компетентностей для дітей та молоді. Перші три можна передивитись за цими посиланнями: Дошкільнята Діти 6-10 років Підлітки 11-15 років А цього разу мова піде про її найстаршу вікову групу – учнів 10-12 класів. Тут ми пропонуємо зупинитись на такому понятті, як профільна середня освіта. Адже саме так, згідно нового […]
Читати далі
Стаття Як працює страхування життя
Для батьків
1
376
Як працює страхування життя – або “подарунок з відстрочкою”
Вчора ми здійснили одну цікаву виплату, а вже сьогодні – розповідаємо про це в нашому блозі. Цікава вона тим, що на її прикладі можна показати, як в страхуванні життя працюють одразу декілька факторів. Отже, все почалось у 2014 році, коли мешканка Кривого Рогу застрахувала свою 11-річну дочку 27 лютого, прям у день її народження, зробивши […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Для батьків
13
227
Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Це передостанній блог з серії, яка висвітлює зміст Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді, що була нещодавно розроблена та запропонована Робочою групою, до складу якої увійшли МОН, НБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, можна подивитись за цим посиланням, а другу, про учнів 1-4 класів – […]
Читати далі
Стаття Як зробити щасливу маму
Для батьків
3
290
Як зробити щасливу маму?
В інтернеті ходить мем «пішла робити щасливу маму». Не було б так смішно, якби не було так правдиво. Адже насправді емоційний стан мами впливає на всю родину. Згадайте, якщо у вас гарний настрій, то і погану оцінку в школі ви сприймете як «нічого страшного», розкидані речі злять, але не такою мірою, що ви готові їх […]
Читати далі
Стаття
Для батьків
11
279
Рамка фінансових компетентностей для дітей 6-10 років
В цьому блозі ми продовжуємо знайомити вас із переліком навичок та вмінь для дітей та молоді України, яку запропонувала Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, […]
Читати далі