Страхова подія Оплата Viber бот Email
Перша домедична допомога
#ЖиттяТАС #ШколаТАС

Перша домедична допомога: знання, що рятують життя

Наталія Стихальська
23.02.2022
8хв
2883
0

Вміння надавати першу домедичну допомогу сьогодні дуже актуальне.
Хоча, звісно, є відмінності у наданні допомоги непритомній людині в цивільному житті і при бойових травмах.

Ми звернулися до професіонала інструктора з тактичної медицини та домедичної допомоги, лікаря з досвідом роботи в Центрі ЕМДіМК у м. Київ та у зоні бойових дій, начальника Медичної служби першого батальйону 93 механізованої бригади "Холодний Яр" у 2014-2015 роках і Народного Героя УкраїниРомана Бабича, аби опанувати основні навички, які допоможуть рятувати життя людей.

 

Роман Бабич

 

Спробуємо коротко описати, якими мають бути ваші основні дії для зупинки критичної кровотечі.

 

Якими навиками потрібно володіти перед початком надання домедичної допомоги:

Опануйте прямий тиск на рану, накладання турнікету, тампонаду та компресійний бандаж.
Цьому цілком реально навчитись за декілька годин, це дійсно корисні знання і вони входять до програми міжнародного курсу Stop The Bleed.

95-97% поранень можна ефективно зупинити компресійною/тиснучою пов'язкою, саме тому вміння накладати такі пов'язки здатне зберегти життя людині.

 

Перша домедична допомога

 

Отже, рухаємось за наступним алгоритмом, відповідаючи на питання:

 

- Чи безпечне місце, де Ви зібралися надавати допомогу?

Так

- Чи є ознаки життєво-небезпечної зовнішньої кровотечі?

Так

- Виконуємо зупинку кровотечі відповідно до локалізації рани, використовуючи:

  • Прямий тиск руками
  • Компресійну пов’язку

- Кровотеча контролюється?

Так

Перевіряємо стан кожні дві хвилини та очікуємо на кваліфіковану допомогу, яку ми завчасно викликали, помітивши людину із ознаками кровотечі.

Ні

Якщо кровотеча не контролюється, шукаємо місце кровотечі:

Якщо це кінцівки – накладаємо турнікет.
Якщо це вузлова кровотеча – застосовуємо тампонування з використанням гемостатичних бинтів або матеріалів.
Якщо цих засобів немає поруч, можна замінити тканиною, сорочкою, що буде у вас під рукою.

 

Перша домедична допомога

 

Тепер давайте розглянемо алгоритм першої невідкладної допомоги або Ваші дії, коли Ви побачили людину без свідомості.

 

  1. Переконуємося у власній безпеці та ведемо себе максимально уважно щодо того, що відбувається навколо. Одягаємо разові рукавички (файлики, що є, щоб захистити руки).
  2. Перевіряємо чи людина перебуває у свідомості чи ні. Для цього запитуємо у постраждалого «Ви мене чуєте?» Якщо людина у свідомості, тоді переводимо постраждалого у стабільне бічне положення: права рука витягнута вгору, іншу заводимо під шию, згинаємо коліно та повертаємо на бік витягнутої руки.
  3. Кличемо на допомогу, переконуємось, що ця людина нам допоможе, викликаємо швидку та просимо піти за автоматичним дефібрилятором (якщо ви знаєте поруч місце, де він розташований, наприклад, Ви поруч з метро).
  4. Перевіряємо дихальні шляхи, чи вони не забруднені чимось. Для цього перевертаємо потерпілого на спину, закидаємо його голову назад, виводимо підборіддя вперед і вниз.
  5. Якщо є бруд або рвотні маси, звільняємо рот та робимо доступ до вільного дихання. Працюємо в рукавичках!
  6. Далі дивимось, слухаємо та оцінюємо дихання потерпілого. Упродовж 10-20 секунд перевіряємо дихання за системою "чую, бачу, відчуваю". Тобто спостерігаємо за рухом грудної клітини, відчуваємо тепло, яке видихає потерпілий, чуємо рух повітря дихальними шляхами. Протягом 10 секунд доросла людина має робити не менше 2-3 вдихів (це 12-18 разів за хвилину). Якщо вдихів менше, дихання відсутнє, не нормальне, або є якісь сумніви з приводу його нормальності – викликаємо 103, якщо ще цього не зробили, та приступаємо до серцево-легеневої реанімації (СЛР).
  7. Починаємо СЛР:
    Непрямий масаж серця – 30 натискань з частотою 100-120 на хвилину (руки між нижньою і середньою третинами грудини, не згинаючи у ліктях; глибина 5-6 см). Амплітуда натискань повинна дорівнювати відпусканням, поверненню грудної клітки у вихідне положення.
    Штучне дихання. Згідно з рекомендаціями American Heart Association, штучне дихання проводить реаніматор мішком для дихання. Британській Resuscitation Council також наголошує на необхідності підготовки для проведення штучного дихання.
    Однак, якщо Ви маєте підготовку, впевнені у власній безпеці щодо інфікування, або є можливість використовувати маску: звільніть дихальні шляхи (пункт 3-4), затисніть ніс потерпілого, зробіть 2 вдихи в потерпілого тривалістю близько 1 секунди (+2 секунді на видих). Важливо: ми вдихаємо у постраждалого до підняття грудної клітини і в нас всього 5 секунд на два вдихи, не більше. Потрібно уникати тривалих пауз між компресіями.
  8. Якщо є доступ до автоматичного дефібрилятора: виконуйте чітко інструкції дефібрилятора.
  9. Продовжуйте СЛР допоки:
    • працівник охорони здоров’я каже зупинитись (лікар швидкої, що прибула, диспетчер швидкої по телефону т.д.);
    • Ви виснажилися;
    • місце проведення СЛР тут і зараз стало небезпечним;
    • потерпілий явно приходить до тями, рухається, відкриває очі, або нормально дихає (тільки якщо Ви БЕЗСУМНІВНО впевнені у відновленні стану потерпілого, якщо ні – продовжуйте СЛР!)
  10. Переверніть потерпілого в стабільне бокове положення та БУДЬТЕ ГОТОВІ ВІДНОВИТИ СЛР, якщо стан людини погіршиться або припиниться нормальне дихання.

 

Сподіваємося, ми змогли просто описати дії, які допоможуть при порятунку людини.
А девізом нашого тренінгу був вислів: "Прості речі рятують. Прості речі вбивають. Навчитися, щоб правильно допомагати."

Перша домедична допомога

 

Ми вчилися і Вам рекомендуємо. Якщо будуть запитання – пишіть нам у коментарях 👇😎

Сподобалась стаття?
Поділись з друзями!

Чи була стаття корисною?

Залиш свій відгук!

Може бути цікаво

Стаття ТАС-Пенсія
Все про пенсію
2
424
Рекордна виплата за програмою “ТАС-Пенсія”
В цю середу ми зробили виплату за програмою “ТАС-Пенсія” і наразі це наша найбільша виплата з початку року. Але не тільки через велику суму ми вирішили розповісти вам про цей кейс. А ще й тому, що він гарно ілюструє, як працюють пенсійні страхові продукти.   В 2019 році до нас звернулась 70-річна Клієнтка із бажанням […]
Читати далі
Стаття страхова компанія John Hancock
Спеціальні рубрики
5
126
7 запитань до компанії John Hancock
Всесвітньо-відома американська страхова компанія John Hancock, що є засновницею нашого партнера – страхового пулу IGP, зібрала на своєму сайті найбільш часті запитання, на які їм доводилось відповідати протягом своєї роботи. Впевнені, багатьом нашим читачам також буде цікаво дізнатись на них відповідь. Також ми додали від себе корисні підказки, що допоможуть зорієнтуватись в страхових продуктах та […]
Читати далі
Стаття Елізабет Голмс
Спеціальні рубрики
8
113
Theranos: Від революції в медицині до краху афери
Якщо ви вперше чуєте ім’я Елізабет Голмс чи назву її компанії Theranos – сідайте зручніше, бо це одна з найцікавіших історій злету та падіння за останні десятиліття.   Злет… Американка Елізабет Голмс вже від народження отримала величезний бонус для вдалого старту в житті. Народилась у Вашингтоні в заможній та впливовій родині – її батько був […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансовий хомпетентностей для 10-12 класів
Для батьків
15
154
Рамка фінансових компетентностей для дітей 16-18 років
Це останній розділ, присвячений Рамці фінансових компетентностей для дітей та молоді. Перші три можна передивитись за цими посиланнями: Дошкільнята Діти 6-10 років Підлітки 11-15 років А цього разу мова піде про її найстаршу вікову групу – учнів 10-12 класів. Тут ми пропонуємо зупинитись на такому понятті, як профільна середня освіта. Адже саме так, згідно нового […]
Читати далі
Стаття Як працює страхування життя
Для батьків
1
318
Як працює страхування життя – або “подарунок з відстрочкою”
Вчора ми здійснили одну цікаву виплату, а вже сьогодні – розповідаємо про це в нашому блозі. Цікава вона тим, що на її прикладі можна показати, як в страхуванні життя працюють одразу декілька факторів. Отже, все почалось у 2014 році, коли мешканка Кривого Рогу застрахувала свою 11-річну дочку 27 лютого, прям у день її народження, зробивши […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Для батьків
13
178
Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Це передостанній блог з серії, яка висвітлює зміст Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді, що була нещодавно розроблена та запропонована Робочою групою, до складу якої увійшли МОН, НБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, можна подивитись за цим посиланням, а другу, про учнів 1-4 класів – […]
Читати далі
Стаття Як зробити щасливу маму
Для батьків
3
246
Як зробити щасливу маму?
В інтернеті ходить мем «пішла робити щасливу маму». Не було б так смішно, якби не було так правдиво. Адже насправді емоційний стан мами впливає на всю родину. Згадайте, якщо у вас гарний настрій, то і погану оцінку в школі ви сприймете як «нічого страшного», розкидані речі злять, але не такою мірою, що ви готові їх […]
Читати далі
Стаття
Для батьків
11
236
Рамка фінансових компетентностей для дітей 6-10 років
В цьому блозі ми продовжуємо знайомити вас із переліком навичок та вмінь для дітей та молоді України, яку запропонувала Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей
Для батьків
9
324
Рамка фінансових компетентностей для дошкільнят
В січні цього року Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку оприлюднила Рамку фінансових компетентностей дітей та молоді України. Рамка — це документ, в якому описується набір знань, умінь, навичок і особливостей ставлення до […]
Читати далі
Стаття
Спеціальні рубрики
7
256
Мрія Романа Бабича
Сьогодні, 1 лютого, був би День народження нашого Ромчика… В цей День ми хочемо не лише згадати нашого Героя, а й озвучити його мрії, слова та знання, які він передавав нам. Роман казав, що курси домедичної допомоги має пройти кожен українець.
Читати далі