Страхова подія Оплата Viber бот Email
#Лайф-хак від ТАС #ШколаТАС

Як безпечно інвестувати під час коронакризи?

Анастасія Ведишева
22.05.2020
10хв
1450
0

Іноді може здаватися, що світ завмер і єдине, що в ньому відбувається - це повернення дельфінів у Венецію та свіжого повітря в Індію.
Але насправді життя триває і в період карантину - зокрема життя фінансове. Люди продовжують вкладати кошти в нерухомість, в акції та в цінні папери, укладати інвестиційні програми і ще активніше створювати "фінансові подушки".

Так, в Україні протягом року збільшився обсяг депозитів фізосіб - 3 510 до 550 мільярдів гривень.

інвестиції під час коронакризи

Тож як не піддатися карантинній паніці та продовжувати раціонально інвестувати? Зараз розкажемо.

По-перше, потрібно проаналізувати події, включаючи спричинену коронавірусом ринкову паніку, з точки зору діапазону можливостей, а не точкових результатів. Бо ніхто точно не знає, чим це все закінчиться.

Однак ми можемо спрогнозувати, що ймовірно ситуація розвиватиметься за одним з наступних сценаріїв:

А. Сценарій з хеппі-ендом.
Коронавірус затихає через кілька місяців завдяки профілактиці та теплій погоді. Світ уникає повноцінного спаду, більшість підприємств відновлюються до кінця року, за винятком, мабуть, декількох найбільш постраждалих, в яких це займе трохи більше часу. Ринки стабілізуються, а інвестиції повертаються до норми.

Б. Сценарій катастрофи.
Вплив вірусу на здоров'я людей виявляється набагато серйознішим, ніж ми сподівались. Світова економіка поринає в глибоку багаторічну рецесію. Ця рецесія супроводжується початковою кредитною кризою, яка, в свою чергу, спричиняє банкрутство багатьох компаній з фінансовими ринками, що спираються на ринки капіталу. Багато інших прибуткових потоків в компаніях пригнічені на довгі роки. Фондові ринки уходять в круте піке протягом кількох років, перш ніж стабілізуватися.

Зараз ви скажете: «Зачекайте секунду. Це досить різні можливості. Як я можу підготуватися до обох?!»

Все вірно! В цьому й полягає різниця підходів між спекулянтами та інвесторами.

Коли перші роблять ставку на власну здатність передбачати конкретні майбутні результати, другим необхідно інвестувати в повний спектр результатів та створити портфель, який відповідає їхнім фінансовим цілям незалежно від того, що відбуватиметься.

Щоб було зрозуміло, підготовка до повного спектру майбутніх сценаріїв не буває “безкровною”. Це означає, що потрібно відмовитись від підйому, який створять максимально агресивні інвестиції у варіанті “хеппі-енду”, щоб значно знизити негативний вплив сценарію катастрофи, якщо справдиться саме він.

нераціональний інвестор

Виконання наступних 5 порад допоможе діяти як раціональний інвестор посеред моря панікуючих спекулянтів, які кидаються в протилежні напрямки в залежності від хроніки новин:

  1. Продовжуйте слідувати звичним ритуалам, що допомагають підтримувати вашу психічну рівновагу. Легко втратити спокій, сидячи цілодобово перед екраном комп'ютера та дивлячись, як ціни на акції скачуть немов на батуті. Не треба так...

    Натомість вийдіть на пробіжку або намалюйте картину - зробіть будь що, якщо це зберігає ваш внутрішній дзен.
    Не переймайтесь, що таким чином ви втратите продуктивність! Запевняємо - ви більш ніж компенсуєтеся тим, що зможете зберігати спокій і продовжувати приймати раціональні інвестиційні рішення.
  1. Дотримуйтесь процесу інвестування. Так, ваш процес інвестування повинен постійно розвиватися і вдосконалюватися. І криза - не час цей процес змінювати. Головна причина в необхідності мати жорстку інвестиційну стратегію та чіткий план - вони допомагають захиститись від поведінкових помилок та емоційних рішень. Довіряйте рокам, протягом яких ви налагоджували цей процес та просто спостерігайте за ним, як би вам не кортіло “щось з цим зробити”.
  1. Подбайте про те, щоб не стати “вимушеним продавцем”. Інвестиції працюють лише в тому випадку, якщо у вас довгостроковий часовий горизонт. Не вкладайте на фондовий ринок жоден капітал, який, на вашу думку, знадобиться протягом наступних 3 (а може, навіть і 5) років. Таким чином, ви можете впевнено оперувати грошима, які інвестували на ринок, знаючи, що короткострокові цінові циркуляції не можуть завдати вам шкоди. Це також означає не використовувати кредитне плече. В іншому випадку дикі курси акцій можуть призвести до маржин-коллу, та знищити ваші інвестиції.

    Вижити з хорошим результатом - це набагато краще, ніж досягти найкращого результату, але не вижити.

  1. Спілкуйтеся. Незалежно від того, це ваші рідні, клієнти, начальник чи навіть ви сам, переконайтеся, що ви достатньо інформуєте оточуючих про власні дії. Записуйте обґрунтування своїх рішень. Це одночасно допоможе вам дотримуватися свого плану та допоможе іншим підтримувати свою віру у вас в умовах бурхливого ринкового середовища.
  1. Дійте повільно, але свідомо. Дешеві акції можуть ще більше здешевшати. А потім спуститися ще трохи. Ринки можуть знижуватися більше, ніж ви могли собі уявити. Майте на увазі, що майбутнє невизначене, а коло можливих результатів широке. Однак також пам’ятайте, що вам потрібно виконувати свій інвестиційний план, інакше ви станете здобиччю своїх поведінкових упереджень. Тому дійте в тому напрямку, який собі намітили, але робіть це поступово і не все одразу.

Ви новачок в інвестиціях та не знаєте, з чого розпочати?

незвична стратегія

Ось проста, хоч і незвична стратегія з 3 пунктів.

Вона навряд чи зробить вас наступним Уорреном Баффеттом, але, ймовірно, позбавить від проблем, допоможе отримати гідний дохід та реалізувати свої фінансові цілі:

  1. Переконайтеся, що у вас є достатньо готівки, альтернативних заощаджень або державних облігацій, щоб покривати свої витрати протягом наступних 5 років.
  1. Якщо ваш довгостроковий капітал не використовується для пункту №1 - не зважаючи на середній курс долара, на низькі індексні фонди, на жахаючі стрибки ринку, на те, що ви читаєте в новинах та на те, що робить ваш сусід... вкладайте одну й ту ж суму (або той самий відсоток від свого доходу) протягом однакового періоду часу.
  1. Пильнуйте себе, насолоджуйтесь життям та не думайте надто багато про фондовий ринок чи інвестиції. Чим більше ви будете зациклюватись на №1 та №2, тим гірше ця стратегія буде працювати.

 

За матеріалами статті "How To Invest Safely Amidst The Coronavirus Market Meltdown" журналу "Forbes"

 

До речі, нагадаємо, що "ТАС Інвест" - це не лише унікальна програма на страховому ринку, а й старт ваших безпечних інвестицій! ;)

унікальна програма на страховому ринку

P.S. Не забувайте підписуватися на нашу групу у Telegram - t.me/TASlife, та на нашу сторінку у Facebook - facebook.com/taslifeofficial

Сподобалась стаття?
Поділись з друзями!

Чи була стаття корисною?

Залиш свій відгук!

Може бути цікаво

Стаття ТАС-Пенсія
Все про пенсію
2
437
Рекордна виплата за програмою “ТАС-Пенсія”
В цю середу ми зробили виплату за програмою “ТАС-Пенсія” і наразі це наша найбільша виплата з початку року. Але не тільки через велику суму ми вирішили розповісти вам про цей кейс. А ще й тому, що він гарно ілюструє, як працюють пенсійні страхові продукти.   В 2019 році до нас звернулась 70-річна Клієнтка із бажанням […]
Читати далі
Стаття страхова компанія John Hancock
Спеціальні рубрики
5
127
7 запитань до компанії John Hancock
Всесвітньо-відома американська страхова компанія John Hancock, що є засновницею нашого партнера – страхового пулу IGP, зібрала на своєму сайті найбільш часті запитання, на які їм доводилось відповідати протягом своєї роботи. Впевнені, багатьом нашим читачам також буде цікаво дізнатись на них відповідь. Також ми додали від себе корисні підказки, що допоможуть зорієнтуватись в страхових продуктах та […]
Читати далі
Стаття Елізабет Голмс
Спеціальні рубрики
8
114
Theranos: Від революції в медицині до краху афери
Якщо ви вперше чуєте ім’я Елізабет Голмс чи назву її компанії Theranos – сідайте зручніше, бо це одна з найцікавіших історій злету та падіння за останні десятиліття.   Злет… Американка Елізабет Голмс вже від народження отримала величезний бонус для вдалого старту в житті. Народилась у Вашингтоні в заможній та впливовій родині – її батько був […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансовий хомпетентностей для 10-12 класів
Для батьків
15
156
Рамка фінансових компетентностей для дітей 16-18 років
Це останній розділ, присвячений Рамці фінансових компетентностей для дітей та молоді. Перші три можна передивитись за цими посиланнями: Дошкільнята Діти 6-10 років Підлітки 11-15 років А цього разу мова піде про її найстаршу вікову групу – учнів 10-12 класів. Тут ми пропонуємо зупинитись на такому понятті, як профільна середня освіта. Адже саме так, згідно нового […]
Читати далі
Стаття Як працює страхування життя
Для батьків
1
319
Як працює страхування життя – або “подарунок з відстрочкою”
Вчора ми здійснили одну цікаву виплату, а вже сьогодні – розповідаємо про це в нашому блозі. Цікава вона тим, що на її прикладі можна показати, як в страхуванні життя працюють одразу декілька факторів. Отже, все почалось у 2014 році, коли мешканка Кривого Рогу застрахувала свою 11-річну дочку 27 лютого, прям у день її народження, зробивши […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Для батьків
13
179
Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Це передостанній блог з серії, яка висвітлює зміст Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді, що була нещодавно розроблена та запропонована Робочою групою, до складу якої увійшли МОН, НБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, можна подивитись за цим посиланням, а другу, про учнів 1-4 класів – […]
Читати далі
Стаття Як зробити щасливу маму
Для батьків
3
247
Як зробити щасливу маму?
В інтернеті ходить мем «пішла робити щасливу маму». Не було б так смішно, якби не було так правдиво. Адже насправді емоційний стан мами впливає на всю родину. Згадайте, якщо у вас гарний настрій, то і погану оцінку в школі ви сприймете як «нічого страшного», розкидані речі злять, але не такою мірою, що ви готові їх […]
Читати далі
Стаття
Для батьків
11
237
Рамка фінансових компетентностей для дітей 6-10 років
В цьому блозі ми продовжуємо знайомити вас із переліком навичок та вмінь для дітей та молоді України, яку запропонувала Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей
Для батьків
9
325
Рамка фінансових компетентностей для дошкільнят
В січні цього року Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку оприлюднила Рамку фінансових компетентностей дітей та молоді України. Рамка — це документ, в якому описується набір знань, умінь, навичок і особливостей ставлення до […]
Читати далі
Стаття
Спеціальні рубрики
7
257
Мрія Романа Бабича
Сьогодні, 1 лютого, був би День народження нашого Ромчика… В цей День ми хочемо не лише згадати нашого Героя, а й озвучити його мрії, слова та знання, які він передавав нам. Роман казав, що курси домедичної допомоги має пройти кожен українець.
Читати далі