Страхова подія Оплата Viber бот Email
#ШколаТАС

ТОП-7 професій майбутнього

Анастасія Ведишева
20.09.2019
8хв
3251
0

Поки ми освоюємо професії юристів, економістів, слюсарів і кухарів Ілон Маск марить про політ на Марс, 3D-принтери починають друкувати людські органи, а Великобританія інвестує мільйони фунтів стерлінгів в підготовку асистентів і помічників для роботів.

До 2022 року мінімум 54% співробітників в світі повинні будуть пройти перенавчання або підвищити кваліфікацію.

Через 4 роки важливо буде не тільки вміти користуватися технологіями, а й розвивати софт-скіллс: оригінальність, ініціативність, креативність, вміння спілкуватися і переконувати, бути уважним до деталей і вирішувати комплексні проблеми.

Крістофер Піссарідес, нобелівський лауреат з економіки, в лекції «Людський капітал після четвертої індустріальної революції» (Human Capital in the Fourth Industrial Revolution), говорить що залишилося зовсім небагато областей, де людину невдовзі не витіснять роботи. Це охорона здоров'я, освіта, гостинність, нерухомість, домогосподарство і персональні послуги.

Сучасний світ настільки стрімко розвивається, що нові професії з'являються щороку. Гарна новина полягає в тому, що більшість молодих людей з легкістю освоюють нові напрямки. Але як бути з тими сферами, які вимагають тривалої підготовки і навчання? Які знання потрібно дати дітям сьогодні, щоб вони були успішними завтра?

Ось наш список професій, які будуть найбільш затребувані в найближчі 10-20 років. У ваших дітей є час підготуватися до викликів нового світу. До речі, допомогти в цьому вам зможе і наш Клуб Успішних Дітей, де зібрані кращі фахівці України в області дитячої освіти, розвитку і пошуку талантів ...

1. Дизайнер ДНК людини

Вже сьогодні технології дозволяють впливати на ДНК майбутньої дитини і навіть змінювати її. Незважаючи на ряд етичних проблем в цьому питанні, медики бачать нові можливості для боротьби із захворюваннями, які вважаються невиліковними.
Ця професія виникне на стику генетики і програмування. Батьки майбутньої дитини зможуть вибрати ембріон з кращим генетичним набором або (якщо дозволить законодавство) змінити його ДНК так, щоб уникнути або значно знизити ризик захворювання, наприклад, на рак або ВІЛ. Зараз людство стоїть на самому початку досліджень генома людини. І є думка, що подібні зміни - це єдина можливість для еволюційного розвитку людини, який за останнє сторіччя зазнало серйозних змін (в гірший, з точки зору еволюційного відбору, бік) через повсюдні щеплення та доступність медицини по всьому світу.

Дизайнер ДНК людини

2. Біоетик

Удосконалення технологій по розшифровці людських генів, друк органів на 3D-принтері і клонування будуть потребувати в майбутньому врегулювання моральної сторони питання. Такими нюансами будуть займатися фахівці з біоетики. Вони консультуватимуть лабораторії та здійснюватимуть нагляд над майбутніми експериментами. До речі, програма з вивчення біоетики вже запущена в Йельському університеті.

3. Екоспеціаліст

З огляду на стан нашої планети, експерти прогнозують появу такої професії як фахівець з подолання системних екологічних катастроф. Йдеться про явища, пов'язані з навколишнім середовищем і розтягнуті у часі. Наприклад, забруднення навколишнього середовища, глобальне потепління, радіація. Інженери, що працюють з системними катастрофами, розроблятимуть програми з подолання та запобігання наслідків цих явищ.

Екоспеціаліст

4. Інженер з розробки пристроїв постійного живлення

У найближчі 5-10 років може бути завершений перехід до сталої енергетики - на всій території планети почнуть використовувати енергію сонця і вітру в якості основного джерела живлення. Єдина проблема - неможливість експлуатації приладів в хмарну і безвітряну погоду. Тому розробники пристроїв постійного живлення стануть особливо затребуваними.

5. Адвокат з робоетики

Всі ми чекаємо появи безпілотного транспорту, який керується штучним інтелектом. Бесперечна його перевага - підвищення безпеки на дорогах. Але комусь доведеться навчати ці системи поведінці в ситуаціях, коли закони робототехніки, сформульовані Айзеком Азімовим, пасують.

Адвокат з робоетики

6. Архітектор Інтернету речей

Ми з кожним днем все більше чуємо про Інтернет речей, але все ще мало розуміємо що це означає. Якщо не вдаватися в деталі, то мова йде про мільярди (у багато разів більше, ніж людей на планеті) пристроїв, підключених до інтернету. Кожна розетка і кожен побутовий пристрій в будинку. Кожен ліхтар на вулиці і кожна камера. Кожен лічильник електроенергії, води, тепла та газу. І все це «господарство» необхідно комусь грамотно проектувати, налаштовувати і адмініструвати.

7. Дизайнер віртуальної реальності

Експерти прогнозують істотне зростання ринку VR-пристроїв (пристроїв, що використовують технологію віртуальної реальності). У найближчі 7-8 років він повинен перевищити позначку в 45 мільярдів доларів. Мільйони людей будуть проводити більшу частину вільного часу у віртуальній реальності, яку і будуть проектувати дизайнери нового покоління. Наприклад, екскурсії по кращих музеях світу і подорожі по найвіддаленіших куточках планети. Все це можна буде побачити своїми очима в шоломі або костюмі віртуальної реальності. А ще ця технологія помітно полегшить життя ріелторам - покупка і оренда нерухомості стане простіше - за півгодини ви зможете віртуально відвідати кілька місць в різних районах міста. І всі ці віртуальні приміщення і ландшафти комусь потрібно буде створити.

Дизайнер віртуальної реальності

Що робити батькам вже зараз?

Найважчий тягар на плечах дитини - це нереалізовані амбіції її батьків, тож головне наше завдання - постаратися не змішувати свої бажання з бажаннями і можливостями дитини, в тому числі прислухатися до думки фахівців, які допоможуть їх структурувати і упорядкувати.

На сьогоднішній момент найсильнішу освіту дає середовище: якщо ми зануримо дитину в сприятливе та перспективне оточення, це дасть їй знання, навички, зв'язки та потенціал для розвитку і подальшої побудови свого життя. Головне - не навчити дитину, скільки буде 2+2, і не напхати його знаннями, а виростити гармонійну особистість, яка бажає вчитися й пізнавати цей світ, яка розділяє глобальні цінності, серед яких здатність співпереживати, емпатія, адекватність самооцінка, критичність сприйняття, відкритість, екологічність мислення і споживання.

Ми повинні ростити думаючих людей...

професії майбутнього

 P.S. Не забувайте підписуватися на нашу групу у Telegram - t.me/TASlife, та на нашу сторінку у Facebook - facebook.com/taslifeofficial  

Сподобалась стаття?
Поділись з друзями!

Чи була стаття корисною?

Залиш свій відгук!

Може бути цікаво

Стаття як працює ТАС-Лікар?
Страхові виплати
1
66
Як працює програма “ТАС-Лікар”?
Ми продовжуємо розповідати вам реальні історії наших виплат – і цього разу пропонуємо розібрати цікавий кейс за програмою “ТАС-Лікар”. Наше знайомство з Клієнтом відбулося в січні 2021 року, коли 56-річний чоловік оформив для себе програму “Доктор ТАС” (так називався попередник “ТАС-Лікаря”). Влітку того ж року в чоловіка був діагностований рак кишківника і ми взялися за […]
Читати далі
Стаття Як оплатити страховку ТАС Лайф через монобанк
Спеціальні рубрики
12
166
А страховку TAS Life оплатити mono?
Ваша улюблена страхова компанія та її фанТАСтичний партнер – monobank – придумали, як зробити життя наших спільних Клієнтів більш комфортним! Відтепер у вас є можливість сплачувати страхові внески за будь-яким договором TAS Life через улюблений додаток mono. Та про все по порядку! Що саме змінилось? Раніше наші Клієнти могли сплатити внески: на сторінці “Оплата” на […]
Читати далі
Стаття ТАС-Пенсія
Все про пенсію
2
619
Рекордна виплата за програмою “ТАС-Пенсія”
В цю середу ми зробили виплату за програмою “ТАС-Пенсія” і наразі це наша найбільша виплата з початку року. Але не тільки через велику суму ми вирішили розповісти вам про цей кейс. А ще й тому, що він гарно ілюструє, як працюють пенсійні страхові продукти.   В 2019 році до нас звернулась 70-річна Клієнтка із бажанням […]
Читати далі
Стаття страхова компанія John Hancock
Спеціальні рубрики
5
295
7 запитань до компанії John Hancock
Всесвітньо-відома американська страхова компанія John Hancock, що є засновницею нашого партнера – страхового пулу IGP, зібрала на своєму сайті найбільш часті запитання, на які їм доводилось відповідати протягом своєї роботи. Впевнені, багатьом нашим читачам також буде цікаво дізнатись на них відповідь. Також ми додали від себе корисні підказки, що допоможуть зорієнтуватись в страхових продуктах та […]
Читати далі
Стаття Елізабет Голмс
Спеціальні рубрики
8
164
Theranos: Від революції в медицині до краху афери
Якщо ви вперше чуєте ім’я Елізабет Голмс чи назву її компанії Theranos – сідайте зручніше, бо це одна з найцікавіших історій злету та падіння за останні десятиліття.   Злет… Американка Елізабет Голмс вже від народження отримала величезний бонус для вдалого старту в житті. Народилась у Вашингтоні в заможній та впливовій родині – її батько був […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансовий хомпетентностей для 10-12 класів
Для батьків
15
206
Рамка фінансових компетентностей для дітей 16-18 років
Це останній розділ, присвячений Рамці фінансових компетентностей для дітей та молоді. Перші три можна передивитись за цими посиланнями: Дошкільнята Діти 6-10 років Підлітки 11-15 років А цього разу мова піде про її найстаршу вікову групу – учнів 10-12 класів. Тут ми пропонуємо зупинитись на такому понятті, як профільна середня освіта. Адже саме так, згідно нового […]
Читати далі
Стаття Як працює страхування життя
Для батьків
1
376
Як працює страхування життя – або “подарунок з відстрочкою”
Вчора ми здійснили одну цікаву виплату, а вже сьогодні – розповідаємо про це в нашому блозі. Цікава вона тим, що на її прикладі можна показати, як в страхуванні життя працюють одразу декілька факторів. Отже, все почалось у 2014 році, коли мешканка Кривого Рогу застрахувала свою 11-річну дочку 27 лютого, прям у день її народження, зробивши […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Для батьків
13
227
Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Це передостанній блог з серії, яка висвітлює зміст Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді, що була нещодавно розроблена та запропонована Робочою групою, до складу якої увійшли МОН, НБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, можна подивитись за цим посиланням, а другу, про учнів 1-4 класів – […]
Читати далі
Стаття Як зробити щасливу маму
Для батьків
3
290
Як зробити щасливу маму?
В інтернеті ходить мем «пішла робити щасливу маму». Не було б так смішно, якби не було так правдиво. Адже насправді емоційний стан мами впливає на всю родину. Згадайте, якщо у вас гарний настрій, то і погану оцінку в школі ви сприймете як «нічого страшного», розкидані речі злять, але не такою мірою, що ви готові їх […]
Читати далі
Стаття
Для батьків
11
280
Рамка фінансових компетентностей для дітей 6-10 років
В цьому блозі ми продовжуємо знайомити вас із переліком навичок та вмінь для дітей та молоді України, яку запропонувала Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, […]
Читати далі