Страхова подія Оплата Viber бот Email
#ТАС_про_ЗДОРОВ'Я

Несолодка хвороба – цукровий діабет

Анастасія Ведишева
21.05.2021
8хв
1638

Не хотіли б лякати вас з перших рядків блогу, але факти не дуже втішні: згідно з прогнозом Міжнародної діабетичної федерації, до 2030 року кожен десятий дорослий на Землі буде хворіти на діабет.
На сьогоднішній день цей діагноз вже поставлений 422 мільйонам (або ж 7%) населення нашої планети.
Найстрашніше, що більше 50% людей навіть не підозрюють, що хворі на діабет, адже ця хвороба дуже підступна і часто тривалий час протікає безсимптомно, в прихованій формі.

Тож саме час дізнатись про цю хворобу більше, щоб роспізнати перші симптоми, вчасно вжити заходів, а ще краще - профілактувати її появу.

цукровий діабет

Які бувають типи діабету?

Цукровий діабет першого типу (ЦД1) - це захворювання, при якому імунна система організму націлюється на клітини підшлункової залози, в яких виробляється гормон інсулін. В результаті ці клітини гинуть. Це і є та сама ситуація, при якій інсуліну в організмі зовсім немає. Відповідно, нема чому подіяти на глюкозний транспортер, а глюкоза не потрапляє в клітину. Виникає дуже цікава ситуація, коли людина поїла, однак її клітини «поїсти» не можуть.

На відміну від СД1, при цукровому діабеті другого типу (ЦД2) з інсуліном все може бути в порядку. Його може бути навіть більше норми. Це пов'язано з тим, що клітини організму стають несприйнятливі до дії гормону. Підшлункова залоза може почати виробляти більше інсуліну, щоб компенсувати клітинну резистентність, тому рівень інсуліну може бути вищою за норму. Резистентність може виникнути з різних причин, але суть одна - взаємодія гормону з кліткою порушується, через що глюкоза знову не може потрапити всередину клітин і знаходиться в крові.

Крім того, існує так званий гестаційний цукровий діабет, який спостерігається виключно у вагітних жінок. При гестаційному цукровому діабеті також спостерігається підвищений рівень глюкози в крові, проте цей рівень нижче, ніж у випадку звичайного СД.

цукровий діабет

Чим небезпечний діабет?

Важливо усвідомити, що школить організму навіть не діабет, як такий, а його ускладнення, які виникають, в тому числі, за відсутності лікування.
Так, діабет з часом приводити до ураження серця, кровоносних судин, очей, нирок і нервів.
У дорослих людей з діабетом ризик розвитку інфаркту та інсульту в 2-3 рази вище.
У поєднанні зі зниженням кровотоку невропатія (пошкодження нервів) нижніх кінцівок підвищує ймовірність появи на ногах виразок, інфікування і, в кінцевому рахунку, необхідність ампутації.
Діабетична ретинопатія, яка є однією з важливих причин сліпоти, розвивається в результаті тривалого ушкодження дрібних кровоносних судин сітківки. З діабетом можуть бути пов'язані 2,6% випадків сліпоти у всьому світі.
Цукровий діабет також відноситься до числа основних причин ниркової недостатності.

цукровий діабет

А скільки хворих на діабет в Україні?

На жаль, в нашій країні на сьогоднішній день відсутні офіційні статистичні дані про захворюваність на цукровий діабет. Адже, починаючи з 2018 року, офіційні дані про захворюваність за більшістю нозологій в країні ліквідовані.
Але за останніми офіційними даними МОЗ, за 2017 рік в Україні налічувалося 1,27 млн. хворих на ЦД (з них 10 000 дітей до 18 років). Серед всіх українців з діагнозом цукровий діабет 200 000 чоловік потребують щоденного прийому інсуліну.
Щорічно реєструється 100 тисяч нових випадків захворювання, а недіагностованих людей з діабетом в Україні, на думку лікарів, майже стільки ж, скільки і діагностованих - близько 1 млн.

Профілактика та виявлення діабету на ранніх стадіях в Україні практично відсутні, тому що первинний рівень медичної допомоги, де лікарі зобов'язані цим займатися недофінансовано і недоукомплектований лікарями і обладнанням.
Тому контроль за власним здоров'ям - як і раніше - залишається в руках самих українців: оскільки на початковій стадії діабету симптомів практично непомітно, всім дорослим пацієнтам, які досягли 40 років, рекомендується щорічно здавати кров на цукор, щоб вчасно діагностувати початок захворювання і запобігти його подальшому розвитку.
Тож далі поговоримо про основні симптоми.

цукровий діабет

"Тривожні дзвіночки" діабету

Якщо ви помітили будь-які зміни в самопочутті, постійно повторювані неприємні симптоми, радимо негайно звернутись до лікаря.
Ознаками цукрового діабету можуть бути:

  • почуття невгамовної спраги і металевий присмак у роті,
  • зміна маси тіла, схуднення або збільшення ваги,
  • часте нічне сечовипускання,
  • підвищений апетит, постійне відчуття голоду і потреба в солодкому,
  • свербіж шкірних покривів, стоп та долонь,
  • погане загоювання ран,
  • схильність до дерматологічних захворювань і грибкових інфекцій,
  • випадання і ослаблений ріст волосся,
  • постійна слабкість і сонливість,
  • стоматологічні проблеми, часті стоматити і хвороби пародонту.

Крім підвищеної втоми, хворий може відчувати втрату якості зору. Так проявляється токсичний вплив цукру на всі клітини організму.
У сечі підвищується рівень ацетону, а особливо уважні родичі можуть помітити характерний запах ацетону з рота хворої на діабет людини.

Якщо ви помітили у себе перераховані вище ознаки, терміново зверніться до лікаря, щоб виміряти рівень цукру в крові і почати медикаментозну терапію.

Варто пам'ятати, що з розвитком діабету пов'язують такі фактори ризику:

  • вік старше 35 років,
  • надлишкову масу тіла, ожиріння,
  • низьку фізичну активність,
  • сімейний анамнез,
  • нездорове харчування і звичку швидко їсти,
  • стреси, куріння, погану екологію.

Життя з діабетом

Профілактика

Для того, щоб попередити виникнення діабету 2-го типу і пов'язаних з ним ускладнень, необхідно:

  1. підтримувати здорову масу тіла;
  2. регулярно займатись фізичною активністю;
  3. дотримуватися здорового харчування і зменшувати споживання цукру і насичених жирів;
  4. утримуватися від вживання тютюну, адже куріння підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

У підсумку - для профілактики діабету просто дотримуйтесь основних правил здорового способу життя :)

Життя з діабетом

Життя з діабетом

В даний час сучасній медицині невідомі випадки повного одужання від діабету, однак при правильному догляді і терапії можна прожити багато років з мінімумом ускладнень.

Фахівці кажуть, що діабет - це не вирок, а спосіб життя. З цим захворюванням можна прожити до похилого віку.
Є відомі спортсмени, артисти, лікарі, музиканти, яким хвороба не заважає ставити рекорди і працювати з повною віддачею, а жити з задоволенням.

Сучасна ендокринологія в останні роки просунулася в плані відкриття нових груп цукрознижувальних препаратів та засобів самоконтролю. Використання новітніх досягнень медицини і дотримання деяких правил допомагають людям зберегти життєву активність.
Для того, щоб відчувати себе добре, також потрібно зберігати позитивний настрій і слідувати рекомендаціям обраного вами фахівця, разом з яким можна йти по життю і управляти лікуванням діабету.

Тож слідкуйте за власним здоров'ям та бережіть себе!

 

За матеріалами статті "Medical myths: All about diabetes" та мережі Інтернет

Сподобалась стаття?
Поділись з друзями!

Чи була стаття корисною?

Залиш свій відгук!

Може бути цікаво

Стаття як працює ТАС-Лікар?
Страхові виплати
1
73
Як працює програма “ТАС-Лікар”?
Ми продовжуємо розповідати вам реальні історії наших виплат – і цього разу пропонуємо розібрати цікавий кейс за програмою “ТАС-Лікар”. Наше знайомство з Клієнтом відбулося в січні 2021 року, коли 56-річний чоловік оформив для себе програму “Доктор ТАС” (так називався попередник “ТАС-Лікаря”). Влітку того ж року в чоловіка був діагностований рак кишківника і ми взялися за […]
Читати далі
Стаття Як оплатити страховку ТАС Лайф через монобанк
Спеціальні рубрики
12
171
А страховку TAS Life оплатити mono?
Ваша улюблена страхова компанія та її фанТАСтичний партнер – monobank – придумали, як зробити життя наших спільних Клієнтів більш комфортним! Відтепер у вас є можливість сплачувати страхові внески за будь-яким договором TAS Life через улюблений додаток mono. Та про все по порядку! Що саме змінилось? Раніше наші Клієнти могли сплатити внески: на сторінці “Оплата” на […]
Читати далі
Стаття ТАС-Пенсія
Все про пенсію
2
622
Рекордна виплата за програмою “ТАС-Пенсія”
В цю середу ми зробили виплату за програмою “ТАС-Пенсія” і наразі це наша найбільша виплата з початку року. Але не тільки через велику суму ми вирішили розповісти вам про цей кейс. А ще й тому, що він гарно ілюструє, як працюють пенсійні страхові продукти.   В 2019 році до нас звернулась 70-річна Клієнтка із бажанням […]
Читати далі
Стаття страхова компанія John Hancock
Спеціальні рубрики
5
300
7 запитань до компанії John Hancock
Всесвітньо-відома американська страхова компанія John Hancock, що є засновницею нашого партнера – страхового пулу IGP, зібрала на своєму сайті найбільш часті запитання, на які їм доводилось відповідати протягом своєї роботи. Впевнені, багатьом нашим читачам також буде цікаво дізнатись на них відповідь. Також ми додали від себе корисні підказки, що допоможуть зорієнтуватись в страхових продуктах та […]
Читати далі
Стаття Елізабет Голмс
Спеціальні рубрики
8
167
Theranos: Від революції в медицині до краху афери
Якщо ви вперше чуєте ім’я Елізабет Голмс чи назву її компанії Theranos – сідайте зручніше, бо це одна з найцікавіших історій злету та падіння за останні десятиліття.   Злет… Американка Елізабет Голмс вже від народження отримала величезний бонус для вдалого старту в житті. Народилась у Вашингтоні в заможній та впливовій родині – її батько був […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансовий хомпетентностей для 10-12 класів
Для батьків
15
208
Рамка фінансових компетентностей для дітей 16-18 років
Це останній розділ, присвячений Рамці фінансових компетентностей для дітей та молоді. Перші три можна передивитись за цими посиланнями: Дошкільнята Діти 6-10 років Підлітки 11-15 років А цього разу мова піде про її найстаршу вікову групу – учнів 10-12 класів. Тут ми пропонуємо зупинитись на такому понятті, як профільна середня освіта. Адже саме так, згідно нового […]
Читати далі
Стаття Як працює страхування життя
Для батьків
1
380
Як працює страхування життя – або “подарунок з відстрочкою”
Вчора ми здійснили одну цікаву виплату, а вже сьогодні – розповідаємо про це в нашому блозі. Цікава вона тим, що на її прикладі можна показати, як в страхуванні життя працюють одразу декілька факторів. Отже, все почалось у 2014 році, коли мешканка Кривого Рогу застрахувала свою 11-річну дочку 27 лютого, прям у день її народження, зробивши […]
Читати далі
Стаття Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Для батьків
13
229
Рамка фінансових компетентностей для дітей 11-15 років
Це передостанній блог з серії, яка висвітлює зміст Рамки фінансових компетентностей дітей та молоді, що була нещодавно розроблена та запропонована Робочою групою, до складу якої увійшли МОН, НБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та інші. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, можна подивитись за цим посиланням, а другу, про учнів 1-4 класів – […]
Читати далі
Стаття Як зробити щасливу маму
Для батьків
3
292
Як зробити щасливу маму?
В інтернеті ходить мем «пішла робити щасливу маму». Не було б так смішно, якби не було так правдиво. Адже насправді емоційний стан мами впливає на всю родину. Згадайте, якщо у вас гарний настрій, то і погану оцінку в школі ви сприймете як «нічого страшного», розкидані речі злять, але не такою мірою, що ви готові їх […]
Читати далі
Стаття
Для батьків
11
282
Рамка фінансових компетентностей для дітей 6-10 років
В цьому блозі ми продовжуємо знайомити вас із переліком навичок та вмінь для дітей та молоді України, яку запропонувала Міжвідомча робоча група у складі фахівців Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства освіти і науки України та Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку. Першу частину, яка присвячувалась Рамці фінансових компетентностей дошкільнят, […]
Читати далі